orriak

2011(e)ko azaroaren 2(a), asteazkena

Jon Uribarriri galdetegia

Berak dioenez elikagaien kontaminazioa bi taldetan banatzen da:
-          Biotikoa (mikrobiologikoak): bakteriek, birusek, onddoek etab. sortzen dituztenak.
-          Abiotikoak (kimikoa): pestizidek albaitariaren medikamentuen hondakinak etb. sortzen dituztenak.
Bere bizitzako eguneroko lanean, arautegiak agintzen dien bezela jakiak kontrolatzen ditu: elikadura establezimenduetako miaketa, alerten eta infekzio toxikoen agerraldien atentzioa eta analisik egiteko egiteko laginak hartzen ditu. Horretatik ondorio desberdinak ateratzen dituzte adibidez kontaminatzeko arrisku gehien dituzten elikagaiak animalietatik ateratako materiak normalean kontaminazio mikrobiologikoa pairatzen dutenak direla, udan kutsadura arazo gehien egoten diren urtaroa dela, tenperatura altuek mikrooganismoen hazkundea eta erreproduzioa hobetzen dutelako.
Jaki batek bakteria onak edo txarrak dituen jakiteko laborategiak dira bide bakarrak. Janaria kutsatuta badago jakiteko azterketak egiten zaizkio. Horrekin animalia kutsatuta edo gaixorik dagoela ikusten bada animalia suntsitu egiten da. Baina garbito badaiteke  82 gradutako  uretan sartzen dira edo lexiarekin garbitzen da. 
Elikagaien ekoizpen  prozeduren   bidez eta ``de la granja a la mesa´´ deituriko produkzio baten bidez kontrolatzen da. Horrela elikagai batek alimentu transgenikoa badu elikagaiaren etiketan agertu behar da derrigorrez.
Biltegietan kontaminazioa gutxitzeko (hiltegietan):
Kontaminazio mikrobiologikoarenganako kontrola hiketa bitartean praktika egoki batzuen bitartez, aurremortem eta postmortemarekiko ikerketa ofizialak hildako animali guztien aurrean gaixotasunen transmisioa saihesteko eta hondakinak aztertzeko plana( jakiak aztertzen dira albaitariaren botikeen hondakinak antzemateko eta suntsitzeko.
Alergikoentzako legeria berezi bat dago jaki guztiak ondo adierazita egon behar dira daukaten elementu guztiak aipatuz oso kantitate txikian agertzen badira ere.
    
     

iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina